Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en UV zwemkleding?
Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en UV zwemkleding?

Verschil tussen UV zwemkleding en zonnebrand

Hoe werkt zonnebrand en hoe werkt UV zwemkleding. Lees hier de verschillen en doe er je voordeel mee. Het begint er al mee dat er op zonnebrand creme een SPF aangegeven staat en dat op kleding UPF wordt aangegeven. 

Het idee van UPF en SPF is in wezen hetzelfde het beschermt de huid tegen ultraviolette straling. Wat SPF is voor lotions, vloeistoffen en serums, is UPF voor stoffen en kleding. Echter hoe het tot stand komt is wel verschillend.
 

Wat is SPF?


SPF = Sun Protection Factor. 


SPF wordt gemeten op de menselijke huid. De SPF heeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zitten zonder te verbranden.

Stel, iemand met huidtype 2 (lichte huid, lichte ogen) verbrandt in de middagzon ongeveer na 10 minuten. Door een zonnebrandcrème met factor 10 te smeren in de juiste hoeveelheid let op veel mensen smeren te weinig) dan verleng je de tijd dat je niet verbrand met 10x10 = 100 minuten (1 uur en 20 minuten).

Stel deze persoon smeert SPF 20 in de juiste hoeveelheid (let op veel mensen smeren te weinig) dan is dezer persoon 200 minuten (20 x 10) beschermd tegen verbranden. Na deze 200 minuten (2 uur en 50 min) zal je deze persoon toch verbranden ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.



SPF: wat betekent Sun Protection Factor



Het UV absorberende vermogen van de ingrediënten in de zonnebrandcrème bepaalt de factor. Je kan dus ook spreken over het percentage van de UV dat de zonnebrand crème absorbeert. Dit heeft natuurlijk een verhouding tot de Sun Protection Factor (SPF).

Welke Ingredienten bepalen de bescherming?


Chemische filters
Deze stoffen die in de zonnebrandcremes verwerkt worden absorberen de UVstraling. 


Fysische ultravioletblokkers
Deze stoffen absorberen de UV straling niet maar reflecteren deze zoals bijvoorbeeld spiegels dat doen. Zij zijn veel effectiever dan de chemische filters maar hebben als nadeel dat zij de huid ook zichtbaar bedekken met een weerschijnend laagje. 

Er zijn ook biologische zonnebandcrèmes op de markt. Deze bevatten geen synthetische stoffen waardoor de zonnebrand direct werkt. Het nadeel is dat ze enigszins een witte laag achterlaten.



Het UV absorberende vermogen van de ingrediënten in de zonnebrandcrème bepaalt de factor. Je kan dus ook spreken over het percentage van de UV dat de zonnebrand crème absorbeert. Dit heeft natuurlijk een verhouding tot de Sun Protection Factor (SPF).


SPF Factor                         % UV stralen dat de zonnebrand crème absorbeert
250%
475%
887,5%
1593,3%
3096,7%
5098%

 

Uit bovenstaande tabel komt naar voren dat een SPF 30 niet 2x zo sterk is als een SPF 15. Met factor 15 wordt 93% van de schadelijke UV-B stralen geabsorbeerd en met factor 30 bijna 97%. Echter de tijd dat je beschermd in de zon bent neemt wel toe. In bovenstaand voorbeeld 15x 10 minuten vs 30 x 10 minuten. Daarnaast bestaat er nog geen 100% bescherming!

Het laat dus ook zien dat factor 4 maar 75% van de stralen absorbeert. Dus dat nog steeds 25% van de schadelijke stralen wordt doorgelaten.



Belangrijk om te weten is dat al het onderzoek van de zonnebrandcremes wordt gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Smeer je minder dan neemt de SPF logaritmisch af. Bv je smeert maar de helft zo dik dan geeft het maar een kwart van de bescherming die op de verpakking staat. Factor 30 wordt dan factor 7,5, wat slecht zo’n 85% van de schadelijk UV stralen blokkeert.



Wat is UPF

UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor. 

Kledingen dan wel stoffen met UPF houden zowel UV-A als UV-B stralen tegen, terwijl SPF alleen UV-B stralen tegenhoudt tenzij aners aangegeven op de zonnebrandcreme. 


Een UPF50 betekent dat 1/50e van de zon stralen de huid bereikt. Dus 98% van de zonnestralen wordt tegen gehouden.

Normale kleding houdt ook UV Stralen tegen echter een normaal wit t- shirt heeft deze maar een UPF van 5, hetgeen betekent dat 20% van de UV stralen de huid bereikt.



Een UPF50 betekent dat 1/50e van de zon stralen de huid bereikt. Dus 98% van de zonnestralen wordt tegen gehouden. Als je het met een normaal wit t- shirt vergelijkt dan heeft deze maar een UPF van 5, hetgeen betekent dat 20% van de UV stralen de huid bereikt.


 

SPF

SUN PROTECTION FACTOR

UPF

ULTRAVIOLET PROTECTION FACTOR

Een standaard om de effectiviteit van zonnebrandcrèmes weer te geven

Een standaard om de effectiviteit van UV beschermende werking van textiel weer te geven

Biedt bescherming tegen UV-B (veroorzaakt huidverbranding en kanker)  

Tenzij op de verpakking staat aangeven dat het een breed spectrum zonnebrand is.

 

Biedt zowel bescherming tegen UV-A en UV-B (UV-A veroorzaakt: huidveroudering, flekken, als kanker en UV-B (veroorzaakt huidverbranding en kanker)

een SPF 15 verlengt uw bescherming 15 keer de tijd die het normaal duurt om te verbranden (stel normaal verbrand/verkleurt u na 10 minuten dan is uw bescherming met factor 15: 10 x 15 minuten= 150 minturen.

 

Een UPF 50 shirt blokkeert 98% van de UV stralen de GEHELE DAG




Andere belangrijke aspecten die je moet weten over zonnebrand:

1) Zonnebrand slijt: de de beschermende zonnebrandcrème laag slijt in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand, zwemmen en transpireren. Kinderen wrijven daarnaast regelmatig in het gezicht. Dit vermnindert ook de zonnebrand laag en dus ook het beschermingsniveaau.

2) Zonnebrandcrèmes hebben een half uur nodig voordat ze bescherming bieden. (Zo ben je na het zwemmen dus een half uur minder/niet beschermd!)

3) Op de zonnebrand creme staat een houdbaarheid. Bv 12 maanden. Dit betekent dat de zonnebrand na openen na 12 maanden zijn bescherming verliest. Het is dan

4) Zet de  zonnebrandcrème niet in de zon. Door de zon veroudert de zonnebrandcrème en vermindert de werking. Doe de fles/tube zonnebrandcrème dan ook in een tas of leg hem in de schaduw. 




Dr. Elaine Shnitkind (een gerespecteerde dermatoloog in amerika) geeft aan dat mensen die een UV shirt van UPF50 dragen, beter beschermd zijn tegen de zon dan degene die een zonnebrand van SPF 50 hebben. 
“ Door zweten, afdrogen etc verdwijnt vaak een deel van de zonnebrand en daarnaast moet het regelmatig opnieuw worden toegepast om de werkzaamheid te behouden. Daarnaast smeren de meeste mensen niet genoeg zonnenbrand. UV werende kleding houdt z’n bescherming en biedt dus een veiligere, makkelijkere manier om maximale betrouwbare bescherming te krijgen!"

 
Kortom ook al draag je UV (zwem)kleding, je hebt ook zonnebrandcreme nodig voor alle niet bedekte plekjes. Denk hierbij aan wangetjes etc.