Hoe kan je jezelf en je kinderen het beste beschermen tegen de zon
Hoe kan je jezelf en je kinderen het beste beschermen tegen de zon

Hoe te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon?

Hoe moet je jezelf en je kinderen beschermen tegen de zon?


De UV-index, ook wel de zonkracht genoemgd, maakt dus uit hoe je jezelf op een dag moet beschermen tegen de zon. Vanaf UV index 3 is het zeker van belang om je te beschermen tegen de zon.

In het algemeen geldt:

 ZonnehoedjeZonnebrilUV- zwemkleding + zonnebrand voor                                                                                                        alle onbedekt delen!


Hoe te beschermen tegen de zon bij verschillende UV-index

Bron: World health Organization


Voor de Nederlandse zon wordt het volgende (o.a. het KWF) aangeraden:

1. Baby's tot één jaar uit 'direct zonlicht' houden

2. Kinderen altijd insmeren met SPF30+, onafhankelijk het huidtype + draag UV werende / UV (zwem) kleding.

3. Voor iedereen geldt vanaf UV index 3:
    - zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00. 
    - draag UV beschermende kleding 
    - draag een pet of zonnehoedje
    - zet een zonnebril (UV400) op

4. Vanaf UV index 7: ga naar binnen tijdens de middag uren (tussen 12-15.00). UV beschermende kleren, een zonnehoed dan wel pet en zonnebril zijn een MUST!  


Andere zon tips die handig zijn:

 



5) Laat kinderen zoveel mogelijk in de shaduw spelen, denk hierbij aan bomen, parasols, schaduwdoeken. Tussen 12.00 en 15.00 moeten ze zeker uit de zon zijn. In Nedelrand staat de zon dan op z’n hoogste en is de zon het meest schadelijk. 


6) Zorg ervoor dat kinderen zonnehoedjes/ petjes met flap voor nek, zonnebrillen en UV werende kleding dragen en alle onbedekte plekjes zich goed insmeren met minimaal SPF 30+. UV kleding in combinatie met zonnebrand voor huid die onbedekt is en een zonnebril geeft de beste bescherming.



Hoe en wanneer moet je smeren:


1. Smeer kinderen iedere dag voordat ze naar de creche of school gaan in.

2. 30 minuten voordat ze naar buiten gaan of gaan sporten moet je ze insmeren. Op deze manier kan de zonnebrand intrekken

3. Herhaal het smeren van de onbedekte plekjes iedere 2 uur.


4. Bij zweten, zwemmen, afdrogen, sporten smeer vaker in, aangezien de zonnebrand niet helemaal meer dekt. Ook als je waterproof zonnebrand gebruikt

5. Smeer dik: veel mensen smeren te dun waardoor de bescherming veel lager is dan ook de verpakking staat. De zonnebrandcremes test wordten uitgevoerd met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Smeer je minder dan neemt de SPF logaritmisch af. Bv je smeert maar de helft zo dik dan geeft het maar een kwart van de bescherming die op de verpakking staat. Factor 30 wordt dan factor 7,5, wat slecht zo’n 85% van de schadelijk UV stralen blokkeert.

Om te voldoen aan de 2 mg/cm2 moet je ongeveer rekenen met het volgende hoeveelheid:
- 1 thee lepeltje voor het gezicht
- 2 theelepeltjes voor 1 arm
- 4 theelepeltjes voor de voorkant
- 4 theelepeltjes voor de rug  

6. Vergeet niet de volgende plekjes (deze worden vaak vergeten):

- de wreef (of trek waterschoentjes met UV bescherming aan),
- de oortjes (of draag een pet met flap),
- (puntje) van de neus,
- oogleden en alle de witte randjes die onder de kleding uit komen. Denk eraan dat kleding tijdens het dragen kan verschuiven. Doe altijd net onder het randje van de kleding smeren.



7. Haal kinderen, ook als ze zijn ingesmeerd met de hoogste factor, na maximaal 3 uur uit de zon.


8. Laat je kind een zonnebril met een CE-markering dragen, die UV-straling tegenhoudt. De CE-markering is een productlabel dat aangeeft dat het product volgens Europese specificaties is getest en de ogen ook daadwerkelijk beschermt. Een zonnebril zorgt er niet alleen voor dat de oogjes goed worden beschermd maar ook de kwetsbare huid rondom te ogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oogleden. 

Let OP:


1. Veel mensen weten nu wel dat ze hun kinderen moeten beschermen als ze naar het strand of naar het zwembad gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat met name kinderen verbranden als ouders het niet verwachten: in de speeltuin, in de tuin etc. gewoon op een bv een lente dag.

2. Op de zonnebrand creme staat een houdbaarheid. Bv 12 maanden. Dit betekent dat de zonnebrand na openen na 12 maanden zijn bescherming verliest. Het is dan verstandig om een nieuwe zonnebrand te kopen.

3. Een zonnebrandcreme beschermt in principe alleen tegen UV-B stralen. Neem een zonnebrand creme met een breedspectrum zodat de huid ook beschermt wordt tegen de UV-A stralen. Wil je meer weten over het verschil tussen UV-A en UV-B stralen, lees dan dit artikel.


 Tip: bespreek ook met je partner de schadelijke gevolgen van UV stralen. Laat bv ook je partner dit boekje lezen. Belangrijk is dat beide ouders de verantwoordelijkheid nemen over het beschermen van de kinderhuid. Het zou dus niet uit moeten maken of het een pappa of een mammadag is. Maak duidelijke afspraken. 






Bekijk hier de wist u datjes over de zon .... En verbeter uw kennis!

en wil je meer weten over de verschillen tussen UV zwemkleding en zonnebrand? klik dan hier