• Stoerste collectie
 • Persoonlijke service
 • Voor 20:00 besteld, morgen in huis*
 • Vanaf 75 euro gratis verzonden
 • Niet goed, geld terug
 • Veilig & vertrouwd

Over UV

Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over UV-stralen en de zon

Hier vind je alles wat je moeten weten over de zon. Welke stralen zendt de zon uit. Hoe moet je je beschermen. Wat zijn UV-A en UV-B stralen en noem maar op. Staat je vraag er toch niet tussen?

Laat het ons dan weten!


Wat is de zon?

De zon is een gewone ster in ons planetenstelsel waar de aarde ook deel van uit maakt. De zon is de ster die zich het dichtst bij de aarde bevindt en is overdag het overdag het helderste object aan de hemel.

De zon is zo'n 5 miljard jaar oud en de verwachting is dat ze nog zo'n 5 miljard jaar zal blijven schijnen. De zon is een bol van gas en extreem heet. Aan de oppervlakte van de zon is de temperatuur zo'n 5800 ° maar in de kern veel heter. Hier is de temperatuur maar liefst 15 miljoen °C. De afstand van de zon tot de aarde verschilt per seizoen maar bedraagt zo'n 150 miljoen kilometer. De afstand wordt ook wel weergegeven in lichtminuten en deze bedraagt 8,317 minuten. Dit betekent dat zonlicht er 8 minuten en 19 seconden er over doet om de aarde te bereiken. Wist je trouwens dat de aarde  meer dan een miljoen keer in de zon past? De zon is dan ook het grootste hemellichaam in het zonnestelsel.


Hieronder kan je kiezen waar je meer over wilt  weten. Als je alles wilt  weten dan is het handig om de volgorde van de categorieen aan de houden. 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons dan een mailtje (info@StoereKindjes.nl) en  we helpen je graag verder).

 

Subcategorieën

 • Welke stralen zendt de zon uit?

  Welke stralen zendt de zon uit?

  De zon zendt 3 verschillende soorten straling uit:

  1) Licht: het licht dat er voor zorgt dat onze wereld zichtbaar wordt
  2) Infrarode straling: deze straling is onzichtbaar en geeft warmte
  3) Ultraviolette straling: (vanaf nu UV-stralen genoemd) is onzichtbare straling. 

  Wij als mensen kunnen dus wel Infrarood stralen voelen en licht zien maar de UV stralen kunnen wij niet waarnemen. Dit zorgt ervoor dat we het als mensen dus ook lastig vinden om ons goed te beschermen tegen de zon. 


  De zon: kunnen we UV stralen zien?  De UV stralen zijn de stralen die de huid ernstig kunnen beschadigen.

  UV-stralen  De UV-stralen kunnen worden ingedeeld in 3 categorieeen: 
  1) UV-A stralen
  2) UV-B stralen
  3) UV- C stralen  UV-A, UV-B, UV-C stralen: hoe diep dringen ze door in de huid?

  De dampkring om de aarde houdt het merendeel van de UV stralen tegen. De ozon-laag speelt hierin een belangrijke rol. 

  UV-C stalen zijn de krachtigste vorm van UV-Straling, maar deze bereikt de aarde gelukkig niet.

  UV-B stralen wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden maar niet volledig. De UV-B stralen dringen door tot het aardoppervlakte. UV-B stralen is de belangrijkste veroorzaker van huidverbranding en daarmee ook van huidkanker.

  UV-A stalen bereiken het aardoppervlakte en deze stralen dringen het diepste door in de huid. 

  Het verschil tussen UV-A en UV-B. UV A stralen zijn de belangrijkste veroorzaak van huidverourdering en kan ook leiden tot huidkanker. UV-B stralen zorgen voor het verbranden van de huid en zijn met name tussen 11.00 en 15.00 in de maanden april t/m september op z'n sterkst, terwijl UV-A stralen er continue zijn. 


  Hieronder kan je duidelijk de verschillen tussen UV-A en UV-B zien:

  UV-A en UV-B stralen wat is het verschil  Wil je meer lezen over hoe je het beste kan beschermen tegen de zon?

  Of

  lees de verschillen tussen zonnebrand en UV-zwemkleding.

 • Wat is de UV-Index

  Wat is de UV-Index (ook wel zonkracht genoemd) ?

  De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt.

  De UV-index geeft de verwachte hoeveelheid Ultraviolette stralen op een bepaalde plaats en tijd. De UV-index is ontworpen door een aantal Canadese wetenschappers in 1992 en in 1994 in deze door de UN's World Health Organization and World Meteorological Organization gestandaardiseerdin 1994. 

  Zo wordt over de hele wereld op dezelfde manier de zonkracht (UV-index) voorspelt waardoor mensen zich kunnen voorbereiden en op de juiste manier kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. 


  Het KNMI geeft dagelijkse een UV-index uit. Voordat je iets gaat ondernemen kijk hier even naar en bepaal hoe je jezelf en je kinderen het beste kan beschermen. Veel mensen weten tegenwoordig wel dat als ze naar het strand gaan dat ze zich goed moeten insmeren. Echter met name tijdens de normale activiteiten vergeten we het nog wel eens.

  Activiteiten zoals:
  * een fietstochtje maken
  * naar de kinderboerderij
  * naar de speeltuin om de hoek
  * buiten (even) spelen in de tuin
  * sporten


  De UV-index gedurende het jaar  De RIVM heeft de gemiddelde zon-index gedurende het gehele jaar in kaart gebracht. Wat je ziet is dat de zonkracht het laagst is gedurende de maanden november t/m februari.

  UV-index gemiddeld gedurende het jaar in NL  Vanaf maart gaat de zonkracht stijgen en bij het voorjaarszonnetje moet je extra opletten. De huid na de winterperiode nog extra wit en deze heeft nog geen pigment aangemaakt. De huid is dan ook extra kwetsbaar voor UV-Stralen.

  Zorg en dan ook voor dat altijd:
  - een zonnebril op zet,
  - een petje dan wel zonnehoedje draagt
  - (UV) kleding aantrekt
  - zonnebrand op brengt.


  Wat bepaalt de UV-index.

  Er zijn 6 factoren die de UV index bepalen:

  1) De hoogte van de zon.

  Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe groter de zonkracht. De hoogte van de zon staat per dag vast, die hangt af van de datum en het tijdstip. Als de zon recht boven je staat, zijn de UV-stralen het kortst en de zonkracht dus het sterkst. In Nederland is tussen 12.00 en 15.00 de zon het krachtigst.
  Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger het UV gehalte aangezien de zon gedurende de dag loodrecht boven je staat. De lengtegraad is dus ook van invloed op de hoeveelheid UV stralen.

  2) Wolken

  De wolken houden niet alleen het zichtbare zonlicht tegen, maar ook het ultraviolette. Het verband tussen bewolking en de zonkracht is echter niet eenvoudig. Bij een gebroken wolkendek kan terugkaatsing van zonlicht tegen de wolk de zonkracht zelfs hoger maken dan bij een onbewolkte hemel! 

  3) De hoeveelheid ozon in de atmosfeer.

  Voordat UV-stralen de aarde bereiken, moeten ze door de ozonlaag heen. Hoe dikker deze ozonlaag is, hoe meer UV-straling wordt tegengehouden. De ozonlaag bevindt zich op 10 tot 50 km hoogte. De hoeveelheid ozon fluctueert sterk van dag tot dag, als gevolg van stromingen in de atmosfeer. Ruwweg geldt: 1% meer ozon geeft 1,3% minder zonkracht. De bewolking. 


  4) Fijnstof ofwel Aërosolen in de lucht.

  Als de zon hoog aan de hemel staat zal de zonkracht gedempt worden door stofdeeltjes. Op hoogte in de bergen is de lucht ijler en vaak zeer schoon. Hierdoor zal de zonkracht groter zijn dan in het dal.


  5) Hoogte.
  Op hogere hoogten (zoals in de bergen) is de atmosfeer dunner waardoor er minder UV straling wordt geabsorbeerd. Daarnaast is de lucht in de bergen vaak schoner. Op zeeniveau zweven er allerlei stofdeeltjes (Aërosolen zie punt 4) rond in de lucht, die ultraviolet licht absorberen of weerkaatsen. In de bergen zijn er minder van dat soort deeltjes, dus bereikt meer ultraviolet licht je huid. Per 1000 meter stijging neemt de UV straling met 10-12% toe.

  6) Vrije horizon en terugkaatsing via de grond.

  Water, wit zand en sneeuw weerkaatsen het ultraviolette zonlicht. Dit leidt tot een extra hogere zonkracht op het strand of tijdens de wintersport. In het bos of in de stad, overal waar een groot deel van de hemel afgeschermd wordt, is de zonkracht juist lager dan op een open veld of op het water.  Lees hier verder als je wilt weten hoe jezelf je jezelf en je kinderen het beste kan beschermen tegen de zon.

  Ga je op vakantie en wil je weten wat de UV-index van je bestemming is? Lees dan dit artikel.

 • Wat is de UV-index in het buitenland?

  Wat is de UV-index in het buitenland?


  In Nederland hebben we te maken met een UV-index tussen de 0 en de 8. Jaarlijks komt zonkracht 7 in Nederland gemiddeld zo'n 10 keer voor en zonkracht 8 komt maar eens in de 2 jaar voor. Echter ga je op vakantie naar het buitenland hoe sterk is daar dan de zon? 

  Wij denken vaak dat de zonsterkte wel meevalt. Dit komt ook omdat we in Nederland niet zo'n sterke zon gewend zijn. Je ziet dan ook veel Nederlanders op vakantie verbranden aangezien we niet zo veel ervaring hebben met een sterke zon. Daarnaast kan je helaas de schadelijke UV stralen niet voelen of zien. We laten ons als mensen dus vaak misleiden door de warmte die we voelen van de zon. Echter als er een briesje staat hebben we als veel minder door hoe hard het soms kan gaan.

  Op zomervakantie naar een warm land

  Hieronder zie je weergegeven De UV-index van verschillende plaatsen & landen over de hele wereld. De UV index wordt altijd gemeten op de 21e dag van de maand.

  Ga je bijvoorbeeld naar Spanje of Griekenland op vakantie? Dan moet je rekening houden met een UV index van tussen de 8 en de 10! Je kan dan ook zeer snel verbranden en je moet je super goed beschermen tegen de zon.

  Ga je een verre reis maken naar Azie, dan kan je zelf te maken krijgen met een UV-index van 12!   UV-index wereldwijd  Lees hier hoe je jezelf het beste kan beschermen tegen de zon!


  Wil je weten waar de zonkracht door wordt bepaald? Lees dan hier verder!  Op vakantie naar de bergen of ga je op wintersport?


  Ga je op vakantie naar de bergen? Zorg er dan voor dat je jezelf extra beschermd tegen de zon.


  De UV index wordt mede bepaald door de hoogte! In het algemeen geldt dat per 1000 meter stijging de UV stralen toenemen met zo'n 10-12% Op hogere hoogten (zoals in de bergen) is de atmosfeer dunner waardoor er minder UV stralen worden geabsorbeerd. 

  Daarnaast is de lucht in de bergen vaak schoner. Op zeeniveau zweven er allerlei stofdeeltjes rond in de lucht die de Ultriaviolette Stralen absorberen of weerkaartsen. In de bergen zijn er minder van dit soort deeltjes in de lucht waardoor meer UV stralen de huid bereiken.


  Als voorbeeld. Als in de zomer in het dal een UV-index van 7 wordt gemeten, kan deze op de gletsjer van 3000 meter hoger al 9.4 zijn. Doordat het op de gletscher waarschijnlijk flink kouder is hebben we dus niet door dat we meer zonnestralen oppikken. Extra verraderlijk dus.  Naar de wintersport of wandelen in de sneeuw?


  Sneeuw zorgt voor weerkaatsing! Verse schone sneeuw kan maar liefst 90% van de zon weerkaatsen! Dit in combinatie met een hogere schonere lucht en in de winter een relatief bleke huid zorgt ervoor dat de zon extra gevaarlijk is. Goede zonbescherming is dan ook een must! Niet alleen de huid moet beschermd worden maar natuurlijk ook de ogen. Draag dan ook een hoge zonnebrand factor op het gezicht en een goede zonnnebril of skibril! 
 • Hoe te beschermen tegen de zon

  Hoe moet je jezelf en je kinderen beschermen tegen de zon?


  De UV-index, ook wel de zonkracht genoemgd, maakt dus uit hoe je jezelf op een dag moet beschermen tegen de zon. Vanaf UV index 3 is het zeker van belang om je te beschermen tegen de zon.

  In het algemeen geldt:

   ZonnehoedjeZonnebrilUV- zwemkleding + zonnebrand voor                                                                                                        alle onbedekt delen!


  Hoe te beschermen tegen de zon bij verschillende UV-index

  Bron: World health Organization


  Voor de Nederlandse zon wordt het volgende (o.a. het KWF) aangeraden:

  1. Baby's tot één jaar uit 'direct zonlicht' houden

  2. Kinderen altijd insmeren met SPF30+, onafhankelijk het huidtype + draag UV werende / UV (zwem) kleding.

  3. Voor iedereen geldt vanaf UV index 3:
      - zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00. 
      - draag UV beschermende kleding 
      - draag een pet of zonnehoedje
      - zet een zonnebril (UV400) op

  4. Vanaf UV index 7: ga naar binnen tijdens de middag uren (tussen 12-15.00). UV beschermende kleren, een zonnehoed dan wel pet en zonnebril zijn een MUST!  


  Andere zon tips die handig zijn:  5) Laat kinderen zoveel mogelijk in de shaduw spelen, denk hierbij aan bomen, parasols, schaduwdoeken. Tussen 12.00 en 15.00 moeten ze zeker uit de zon zijn. In Nedelrand staat de zon dan op z’n hoogste en is de zon het meest schadelijk. 


  6) Zorg ervoor dat kinderen zonnehoedjes/ petjes met flap voor nek, zonnebrillen en UV werende kleding dragen en alle onbedekte plekjes zich goed insmeren met minimaal SPF 30+. UV kleding in combinatie met zonnebrand voor huid die onbedekt is en een zonnebril geeft de beste bescherming.  Hoe en wanneer moet je smeren:


  1. Smeer kinderen iedere dag voordat ze naar de creche of school gaan in.

  2. 30 minuten voordat ze naar buiten gaan of gaan sporten moet je ze insmeren. Op deze manier kan de zonnebrand intrekken

  3. Herhaal het smeren van de onbedekte plekjes iedere 2 uur.


  4. Bij zweten, zwemmen, afdrogen, sporten smeer vaker in, aangezien de zonnebrand niet helemaal meer dekt. Ook als je waterproof zonnebrand gebruikt

  5. Smeer dik: veel mensen smeren te dun waardoor de bescherming veel lager is dan ook de verpakking staat. De zonnebrandcremes test wordten uitgevoerd met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Smeer je minder dan neemt de SPF logaritmisch af. Bv je smeert maar de helft zo dik dan geeft het maar een kwart van de bescherming die op de verpakking staat. Factor 30 wordt dan factor 7,5, wat slecht zo’n 85% van de schadelijk UV stralen blokkeert.

  Om te voldoen aan de 2 mg/cm2 moet je ongeveer rekenen met het volgende hoeveelheid:
  - 1 thee lepeltje voor het gezicht
  - 2 theelepeltjes voor 1 arm
  - 4 theelepeltjes voor de voorkant
  - 4 theelepeltjes voor de rug  

  6. Vergeet niet de volgende plekjes (deze worden vaak vergeten):

  - de wreef (of trek waterschoentjes met UV bescherming aan),
  - de oortjes (of draag een pet met flap),
  - (puntje) van de neus,
  - oogleden en alle de witte randjes die onder de kleding uit komen. Denk eraan dat kleding tijdens het dragen kan verschuiven. Doe altijd net onder het randje van de kleding smeren.  7. Haal kinderen, ook als ze zijn ingesmeerd met de hoogste factor, na maximaal 3 uur uit de zon.


  8. Laat je kind een zonnebril met een CE-markering dragen, die UV-straling tegenhoudt. De CE-markering is een productlabel dat aangeeft dat het product volgens Europese specificaties is getest en de ogen ook daadwerkelijk beschermt. Een zonnebril zorgt er niet alleen voor dat de oogjes goed worden beschermd maar ook de kwetsbare huid rondom te ogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oogleden.   Let OP:

  1. Veel mensen weten nu wel dat ze hun kinderen moeten beschermen als ze naar het strand of naar het zwembad gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat met name kinderen verbranden als ouders het niet verwachten: in de speeltuin, in de tuin etc. gewoon op een bv een lente dag.

  2. Op de zonnebrand creme staat een houdbaarheid. Bv 12 maanden. Dit betekent dat de zonnebrand na openen na 12 maanden zijn bescherming verliest. Het is dan verstandig om een nieuwe zonnebrand te kopen.

  3. Een zonnebrandcreme beschermt in principe alleen tegen UV-B stralen. Neem een zonnebrand creme met een breedspectrum zodat de huid ook beschermt wordt tegen de UV-A stralen. Wil je meer weten over het verschil tussen UV-A en UV-B stralen, lees dan dit artikel.


   Tip: bespreek ook met je partner de schadelijke gevolgen van UV stralen. Laat bv ook je partner dit boekje lezen. Belangrijk is dat beide ouders de verantwoordelijkheid nemen over het beschermen van de kinderhuid. Het zou dus niet uit moeten maken of het een pappa of een mammadag is. Maak duidelijke afspraken. 


  Bekijk hier de wist u datjes over de zon .... En verbeter uw kennis!

  en wil je meer weten over de verschillen tussen UV zwemkleding en zonnebrand? klik dan hier

   
   


   

 • Waarom is de kinderhuid extra kwetsbaar?

  De kinderhuid is extra kwetsbaar


  Het moge duidelijk zijn dat voor iedereen het van belang is om zich te beschermen tegen de zon, echter voor 1 specifieke groep is het nog belangrijker om zich te beschermen: baby's en kinderen.


  3 redenen waarom baby's en kinderen zich extra moeten beschermen tegen de zon:

  1. Ontwikkeling


  Kinderen zijn continue in ontwikkeling. De huid vernieuwt zich continue echter bij kinderen moet de huid ook groeien. Doordat de kinderhuid groeit, vindt de celdeling weer sneller plaats dan bij een volwassene. Wanneer een kinderhuid verbrandt raken huidcellen beschadigd.

  Deze beschadigde huidcellen hebben niet de kans om zich te herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt ervoor dat kinderen die op jonge leeftijd (vaak) verbranden op latere leeftijd een grotere kans op huidkanker hebben.


  2) Het natuurlijke afweersysteem van de huid is bij kinderen nog niet ontwikkeld

  Tot hun vierder ontbreekt de natuurlijke bescherming van de huid zelfs helemaal.
  Een huid bestaat uit 3 lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuid. De opperhuid is de huid aan de buitenkant zoals we het zien en kunnen aanraken. De opperhuid van een baby (± 0.4 mm) is vier tot vijf keer dunner dan de huid van een volwassene (2mm). De huidcellen zitten nog niet zo dicht op elkaar en de hoornlaag is nog heel dun, met name de eerste 4 weken. Daarnaast heeft een babyhuid of jonge kinderhuid nog geen beschermend pigment waardoor ze extra snel verbranden.


  3)    Kinderen worden meer aan zonlicht bloot gesteld.

  Ze komen veel meer buiten dan volwassenen. Denk hierbij aan ‘buiten spelen op de creche’, pauzes op school, sport activiteiten en noem maar op. We zijn er langzamerhand wel op bedacht om onze kinderen te beschermen tegen de zon als we naar het strand of naar het zwembad gaan, maar ook als je naar de dierentuin, de speelplaats of ze gewoon in de tuin of straat laat spelen is het van belang om ze goed te beschermen  tegen de zon.  Lees deze informatie als je meer witl weten over hoe je je kinderen het beste kan beschermen tegen de zon? 

  Of wil je meer weten over het verschil tussen zonnenbrand en UV zwemkleding? Klik dan hier.
 • Verschil tussen zonnebrand en UV (zwem) kleding

  Verschil tussen UV zwemkleding en zonnebrand

  Hoe werkt zonnebrand en hoe werkt UV zwemkleding. Lees hier de verschillen en doe er je voordeel mee. Het begint er al mee dat er op zonnebrand creme een SPF aangegeven staat en dat op kleding UPF wordt aangegeven. 

  Het idee van UPF en SPF is in wezen hetzelfde het beschermt de huid tegen ultraviolette straling. Wat SPF is voor lotions, vloeistoffen en serums, is UPF voor stoffen en kleding. Echter hoe het tot stand komt is wel verschillend.
   

  Wat is SPF?

  SPF = Sun Protection Factor. 


  SPF wordt gemeten op de menselijke huid. De SPF heeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zitten zonder te verbranden.

  Stel, iemand met huidtype 2 (lichte huid, lichte ogen) verbrandt in de middagzon ongeveer na 10 minuten. Door een zonnebrandcrème met factor 10 te smeren in de juiste hoeveelheid let op veel mensen smeren te weinig) dan verleng je de tijd dat je niet verbrand met 10x10 = 100 minuten (1 uur en 20 minuten).

  Stel deze persoon smeert SPF 20 in de juiste hoeveelheid (let op veel mensen smeren te weinig) dan is dezer persoon 200 minuten (20 x 10) beschermd tegen verbranden. Na deze 200 minuten (2 uur en 50 min) zal je deze persoon toch verbranden ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.  SPF: wat betekent Sun Protection Factor  Het UV absorberende vermogen van de ingrediënten in de zonnebrandcrème bepaalt de factor. Je kan dus ook spreken over het percentage van de UV dat de zonnebrand crème absorbeert. Dit heeft natuurlijk een verhouding tot de Sun Protection Factor (SPF).

  Welke Ingredienten bepalen de bescherming?


  Chemische filters
  Deze stoffen die in de zonnebrandcremes verwerkt worden absorberen de UVstraling. 


  Fysische ultravioletblokkers
  Deze stoffen absorberen de UV straling niet maar reflecteren deze zoals bijvoorbeeld spiegels dat doen. Zij zijn veel effectiever dan de chemische filters maar hebben als nadeel dat zij de huid ook zichtbaar bedekken met een weerschijnend laagje. 

  Er zijn ook biologische zonnebandcrèmes op de markt. Deze bevatten geen synthetische stoffen waardoor de zonnebrand direct werkt. Het nadeel is dat ze enigszins een witte laag achterlaten.  Het UV absorberende vermogen van de ingrediënten in de zonnebrandcrème bepaalt de factor. Je kan dus ook spreken over het percentage van de UV dat de zonnebrand crème absorbeert. Dit heeft natuurlijk een verhouding tot de Sun Protection Factor (SPF).


  SPF Factor                          % UV stralen dat de zonnebrand crème absorbeert
  2 50%
  4 75%
  8 87,5%
  15 93,3%
  30 96,7%
  50 98%

  Uit bovenstaande tabel komt naar voren dat een SPF 30 niet 2x zo sterk is als een SPF 15. Met factor 15 wordt 93% van de schadelijke UV-B stralen geabsorbeerd en met factor 30 bijna 97%. Echter de tijd dat je beschermd in de zon bent neemt wel toe. In bovenstaand voorbeeld 15x 10 minuten vs 30 x 10 minuten. Daarnaast bestaat er nog geen 100% bescherming!

  Het laat dus ook zien dat factor 4 maar 75% van de stralen absorbeert. Dus dat nog steeds 25% van de schadelijke stralen wordt doorgelaten.  Belangrijk om te weten is dat al het onderzoek van de zonnebrandcremes wordt gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Smeer je minder dan neemt de SPF logaritmisch af. Bv je smeert maar de helft zo dik dan geeft het maar een kwart van de bescherming die op de verpakking staat. Factor 30 wordt dan factor 7,5, wat slecht zo’n 85% van de schadelijk UV stralen blokkeert.  Wat is UPF

  UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor. 

  Kledingen dan wel stoffen met UPF houden zowel UV-A als UV-B stralen tegen, terwijl SPF alleen UV-B stralen tegenhoudt tenzij aners aangegeven op de zonnebrandcreme. 


  Een UPF50 betekent dat 1/50e van de zon stralen de huid bereikt. Dus 98% van de zonnestralen wordt tegen gehouden.

  Normale kleding houdt ook UV Stralen tegen echter een normaal wit t- shirt heeft deze maar een UPF van 5, hetgeen betekent dat 20% van de UV stralen de huid bereikt.  Een UPF50 betekent dat 1/50e van de zon stralen de huid bereikt. Dus 98% van de zonnestralen wordt tegen gehouden. Als je het met een normaal wit t- shirt vergelijkt dan heeft deze maar een UPF van 5, hetgeen betekent dat 20% van de UV stralen de huid bereikt.


   

  SPF

  SUN PROTECTION FACTOR

  UPF

  ULTRAVIOLET PROTECTION FACTOR

  Een standaard om de effectiviteit van zonnebrandcrèmes weer te geven

  Een standaard om de effectiviteit van UV beschermende werking van textiel weer te geven

  Biedt bescherming tegen UV-B (veroorzaakt huidverbranding en kanker)  

  Tenzij op de verpakking staat aangeven dat het een breed spectrum zonnebrand is.

   

  Biedt zowel bescherming tegen UV-A en UV-B (UV-A veroorzaakt: huidveroudering, flekken, als kanker en UV-B (veroorzaakt huidverbranding en kanker)

  een SPF 15 verlengt uw bescherming 15 keer de tijd die het normaal duurt om te verbranden (stel normaal verbrand/verkleurt u na 10 minuten dan is uw bescherming met factor 15: 10 x 15 minuten= 150 minturen.

   

  Een UPF 50 shirt blokkeert 98% van de UV stralen de GEHELE DAG
  Andere belangrijke aspecten die je moet weten over zonnebrand:

  1) Zonnebrand slijt: de de beschermende zonnebrandcrème laag slijt in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand, zwemmen en transpireren. Kinderen wrijven daarnaast regelmatig in het gezicht. Dit vermnindert ook de zonnebrand laag en dus ook het beschermingsniveaau.

  2) Zonnebrandcrèmes hebben een half uur nodig voordat ze bescherming bieden. (Zo ben je na het zwemmen dus een half uur minder/niet beschermd!)

  3) Op de zonnebrand creme staat een houdbaarheid. Bv 12 maanden. Dit betekent dat de zonnebrand na openen na 12 maanden zijn bescherming verliest. Het is dan

  4) Zet de  zonnebrandcrème niet in de zon. Door de zon veroudert de zonnebrandcrème en vermindert de werking. Doe de fles/tube zonnebrandcrème dan ook in een tas of leg hem in de schaduw. 
  Dr. Elaine Shnitkind (een gerespecteerde dermatoloog in amerika) geeft aan dat mensen die een UV shirt van UPF50 dragen, beter beschermd zijn tegen de zon dan degene die een zonnebrand van SPF 50 hebben. 
  “ Door zweten, afdrogen etc verdwijnt vaak een deel van de zonnebrand en daarnaast moet het regelmatig opnieuw worden toegepast om de werkzaamheid te behouden. Daarnaast smeren de meeste mensen niet genoeg zonnenbrand. UV werende kleding houdt z’n bescherming en biedt dus een veiligere, makkelijkere manier om maximale betrouwbare bescherming te krijgen!"

   
  Kortom ook al draag je UV (zwem)kleding, je hebt ook zonnebrandcreme nodig voor alle niet bedekte plekjes. Denk hierbij aan wangetjes etc. • Wist u datjes over de zon .......

  Wist u datjes over de zon .........


  1) Verse sneeuw de UV stralen tot wel 80% kan reflecteren?

  2) Dat lichte bewolking zo’n 90% van de UV stralen door laat?

  3) In de schaduw de UV stralen met 50% of meer wordt gereduceerd? Dus een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen, de rest van de straling bereikt dus gewoon de huid, bijvoorbeeld door reflectie…Dus ook insmeren / uv kleding aantrekken onder de parasol! Zorg  ervoor dat kinderen dus ook in de schaduw een UV petje, zonnehoedje en UV kelding dragen.


  4) Ongeveer 60%-70% van de UV stralen vindt plaats tussen 10-15.00 ?


  5) UV-A stralen ook door glas, dunne kleren en bewolking heen gaat?

  6) Zonnestralen doordringen door het wateroppervlakte? Op een halve meter diep zijn de UV stralen met maar 40% gereduceerd.  Let op: ben je een watersporter? De zon wordt gereflecteerd op het water dus extra oppassen dus!
  Over UV stralen: Wist je dat .....

  Lees hier ook: het verschil tussen UV-A en UV-B stralen

  of de informatie over waarom de kinderhuid extra kwetsbaar is.


 • Huidveroudering en huidkanker

  Effecten van de zon


  Als de zon schijnt dringen de UV stralen door in de huid en in de ogen.  Als gevolg hiervan kunnen korte termijn effecten optreden, enkele uren tot dagen na de blootstelling, en lange termijn effecten die pas na vele jaren van blootstelling merkbaar worden.

  De mate waarin deze effecten optreden hangt samen met de gevoeligheid van huid en ogen, de intensiteit en spectrale verdeling van de UV-straling, de duur en periode van de blootstelling.


  Korte termijn effecten van de zon

  De korte termijn effecten kunnen zijn: bruining, verbranding door de zon, verdikking van de huid, mogelijk sneeuwblindheid en een remmende werking op het immuumsyteem.

  De remmende werking op het immuumsysteem kan een virale virus verergeren waardoor bv een kootslip kan optreden.

  Als je een zonverbranding hebt opgelopen dan is na een aantal uren de de huid rood en pijnlijk. Nog enkele dagen daarna kan de huid nog gevoelig zijn en vervolgens zal de huid gaan vervellen. Ben je heftig verbrand dan kan je zelfs blaren op de huid krijgen. 

  Sneeuwblindheid betekent een pijnlijk brandering gevoelg in de ogen. Dit kan een aantal uren aanhouden. 


  Lange termijn effecten

  Op lange termijn leidt UV-blootstelling tot huidkanker en huidveroudering.

  Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit.

  Dat stellen onderzoekers van onder andere het L'oreal Paris onderzoeks- en vernieuwingscentrum in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Ze bestudeerden de huid van 298 vrouwen tussen de 30 en 78 jaar. De helft van de vrouwen was zonaanbidder, de rest vermeed de zon zoveel mogelijk.  Huidkanker
  Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland.

  Er wordt geschat dat 20 tot 25% van de Nederlanders op een zeker moment huidkanker zal ontwikkelen.


  Het goede nieuws is dat je veel kan doen om huidkanker te voorkomen.

  Met name mensen met een lichte huid zijn extra kwetsbaar voor huidkanker. 


  Meest voorkomende kanker mannen en vrouwen: huidkanker op 1  Wat is huidkanker?

  Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen.  Ongeveer 9 op de 10 nonmelanoma huidkankers, en circa 6 op de 10 melanomen worden geacht te zijn veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Met name verbranding verhoogt het risico. Het is de ultraviolette (UV) straling van de zon die de schade doet. Huidcellen die beschadigd zijn, lopen een groter risico om abnormaal en kankerachtig te worden.


  Huidkanker wordt onderverdeeld in:

  1) Melanoom (kwaadaardig melanoom). Dit type huidkanker ontstaat uit melanocyten.

  2) Non-melanoom. Dit komt ongeveer 20 keer meer voor dan melanomen.

  Dit wordt onderverdeeld in:

  - Basaalcelcarcinoom (basalioom of BCC) - huidkanker die ontstaat uit basale cellen.
  - Plaveiselcelcarcinoom (planocellulair carcinoom of PCC)
  - huidkanker die ontstaat uit keratinocyten.
  - Anderen - andere vormen van huidkanker zijn zeldzaam.


  melanoom

  Het melanoom is een huidkanker die uitgaat van de melanocyten van de huid, dat zijn de pigmentvormende cellen. Meestal ontstaat een melanoom op de plek waar vroeger al een moedervlek zat. Toch komt het ook wel eens voor dat een melanoom ontstaat in het oog of op een volstrekt gave huid.

  Een melanoom groeit betrekkelijk snel en kan zich bovendien in een vrij vroeg stadium uitzaaien. De uitzaaiingen kunnen ontstaan in de huid rondom het melanoom, maar het kan ook dat dit gebeurt via de lymfeklieren in de buurt van de tumor of via het bloed naar de longen,de hersenen en de lever. Melanoom is de meest dodelijk vorm van huidkanker. 

  De overleving van patiënten met melanoom is sterk afhankelijk van het stadium. Van de patiënten met melanoom stadium I is iedereen na 3 jaar nog in leven. Bij de patiënten met melanoom stadium IV is ruim 30% na 1 jaar en minder dan 20% na 3 jaar nog in leven. De overleving van melanoom is in de loop van de tijd iets verbeterd. (Bron: Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)   Omdat het melanoom bestaat uit cellen die huidpigment kunnen produceren presenteren melanomen zich als donkere, moedervlek-achtige plekken die grillig uitgroeien. Soms is een melanoom echter wel eens geheel of gedeeltelijk pigmentloos. Melanomen kunnen vrij makkelijk uitzaaien. De kans hierop is vooral afhankelijk van de dikte van het melanoom.

  Melanoom

  Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom groeit doorgaans traag en zaait (vrijwel) nooit uit.Het komt vooral (maar niet uitsluitend!) op de aan zonlicht blootgestelde huid voor. Jaarlijks wordt bij ongeveer 80.000 mensen in Nederland basaalcelcarcinoom vastgesteld. 

  Het meest algemene type is het nodulair basaalcelcarcinoom. Klassiek voor dit type is het glazige weefsel met kenmerkende bloedvaatjes erin (teleangiectasiën).

  nodulair groeiende basaalcelcarcinomen

  foto’s: dit zijn voorbeelden van nodulair groeiende basaalcelcarcinomen. Het weefsel is glazig, mooi afgerond en afgrensbaar van de normale huid en in het weefsel zijn kleine bloedvaatjes zichtbaar.


  Het basaalcelcarcinoom kan ook oppervlakkig van karakter zijn. Het kan dan sterk lijken op een eczeem- of schimmelplekje, maar het reageert dan niet op de daarvoor gebruikelijke behandeling.
  Oppervlakkige basaalcelcarcinomen worden relatief vaker op de romp gezien en komen ook relatief vaker bij jonge mensen voor.


  Foto's:voorbeelden van oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom links is ook iets gepigmenteerd. Gepigmenteerde basaalcelcarcinomen zijn niet zeldzaam.  Plaveiselcelcarcinomen

  Plaveiselcelcarcinomen komt vooral voor bij mensen die in hun leven langdurig aan de zon blootgesteld geweest zijn. Ze worden veelal aangetroffen op de kruin (bij kalende mannen), handruggen, in het gelaat, onderbenen en onderarmen. Het gaat meestal om niet-glazige tumortjes met korstvorming.  Foto's: plaveiselcarcinomen zijn niet zo glazig als basaalcelcarcinomen en hebben vaak een uitgesproken korst-vorming. Plaveiselcelcarcinomen aan de oren, neus en lip hebben een vergroot risico op uitzaaien.

  Agressievere plaveiselcelcarcinomen maken echter soms geen korstjes aan. Plaveiselcelcarcinomen kúnnen uitzaaien. Het risico daarop is afhankelijk van de groeiwijze, de grootte en de plek op de huid waar het zit.


  Lees ook dit artikel: hoe te beschermen tegen de zon.


  Wil je meer weten over de verschillen tussen UV-A en UV-B stralen, klik dan hier. • Tips als je kleintje is verbrand

  Je kleintje is toch verbrandt: wat te doen....

  Was de zon toch krachtiger dan verwacht en is je kleintje of baby'tje verbrand? Hier een aantal tips wat te doen.


  Ouders moeten weten dat baby's en kleine kinderen kwetsbaarder zijn voor verbranding door de zon dan volwassenen of oudere kinderen. Slechts een paar minuten blootstelling aan de zonnestralen kan ervoor zorgen dat een kind een lichte zonverbanding oploopt. 

  Dit betekent niet dat ouders paranoïde moeten zijn over zonverbranding maar het wordt wel aanbevolen om baby's en (kleine) kinderen extra goed middels UV (zwem)kleding + pet + zonnebril + zonnebrandcreme te beschermen. 

  Is je kleintje toch verbrandt? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk de zonverbranding thuis te behandelen en ze helpen snel te herstellen.


  Symptomen van zonnebrand bij de baby

  Zonverbranding is de schade die blootstelling aan zonnestralen kan aanrichten aan uw huid. Het belangrijkste symptoom is een verandering in de kleur van de huid. Dit kan gepaard gaan met pijn en ongemak.

  Als de huid gewoon rood wordt, is de zonnebrand van de baby niet ernstig en kun je hem thuis behandelen. Als zich blaren ontwikkelen, het kind veel pijn heeft, of als het kind andere symptomen vertoont, zoals braken, koorts of hoofdpijn, kan het probleem ernstiger zijn en is het raadzaam om een dokter te raadplegen.

  Een ander symptoom om op te letten, is de accumulatie van pus op de getroffen gebieden, omdat dit op een infectie kan duiden.

  Hoe de zonverbranding te behandelen en te kalmeren

  Dingen die u moet doen als uw baby wordt verbrand door de zon
  1. Zorg ervoor dat de baby voldoende vocht krijgt-moedermelk als hij of zij nog steeds tandjes krijgt, of water of een flesvoeding voor oudere kinderen.

  2. Geef de baby een bad in lauw of koud water. Het toevoegen van zuiveringszout kan het verzachtende effect vergroten. Zorg ervoor dat je het kind droog dept, zodat je de brandwonden niet verergert.

  3. Doe een schoon washandje gedrenkt in koud water op de aangetaste delen van de huid van de baby gedurende 15 minuten.

  4. Kleed de baby in losse zachte kleding die de huid niet irriteert.

  5. Gebruik een vochtinbrengende lotion op waterbasis, zoals bijvoorbeeld Aloë Vera om jeuk te verlichten.

  6. Houd de baby uit de zon tot de verbranding is genezen. De genezen huid is extra dun en kwetsbaar. Extra beschermen dus.

  7. Als de baby ouder dan 12 maanden is, kunt u hem of haar de aanbevolen dosis van de pijnstiller van een kind geven.

  8 Als er een blaar opkomt, behandel deze dan met een antiseptische zalf die geen alcohol of benzocaïne bevat.


  Dingen die je nooit moet doen als je baby is verbrandt door de zon:

  1. ijs of ijswater op een gebrande huid te leggen; het kan meer schade veroorzaken.

  2. Producten op basis van aardolie, zoals Vaseline, op een verbrande huid doen; dit kan zonnebrand verergeren.

  3. Elk product dat olie bevat, inclusief boter of margarine, op zonnebrand brengen. Dit kan ze erger maken.

  4. Het gebruiken van een antiseptisch eerstehulpmiddel dat benzocaïne bevat omdat die giftige chemische stof de huid kan irriteren of een allergische reactie kan veroorzaken.

  5 Blaren doorprikken. Dit kan de huid blootstellen aan infecties dus niet doen.

  6. Het afsnijden van dode huid.

  7. Gebruik een vochtinbrengend of antiseptisch product dat alcohol bevat om zonnebrand te behandelen.

  8. Een pijnstiller geven aan een kind jonger dan 12 maanden zonder een arts te raadplegen.

  9.Aspirine geven aan kinderen; het kan een ernstig probleem veroorzaken, het zogenaamde Reye-syndroom.


  Probeer er voor te zorgen dat zonverbranding zo min mogelijk optreedt. 2x verbranden voor je 18e kan de kans op huidkanker op latere leeftijd verdubbelen. Aangezien de kinderhuid extra kwetsbaar is, is het van belang om deze goed te beschermen. Denk hierbij aan een UV pakje, een zonnehoedje en een zonnebrilletje

  Lees ook alles wat je moet weten of de kinderhuid.


 • Zonallergie

  Wat is een zonneallergie?  Een zonneallergie is een abnormale huidreactie na een “normale” blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld gloeilampen of een zonnebank.


  Een zonnealergie wordt ook wel polymorfe licht-eruptie (PMLE) genoemd. PMLE betekent zoiets als ‘in verscheidene uitingsvormen voorkomende huiduitslag door toedoen van licht’.

  Zonneallergie komt met name voor bij mensen met een lichte huidskleur, en evenveel bij vrouwen als mannen. Als jouw lichaam overdreven reageert op “normale” hoeveelheden zonlicht, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor zonlicht. Meestal beginnen de symptomen al op jong volwassen leeftijd.  zonneallergie rood en bobbelig    hoe ziet zonneallergie eruit
  Een zonneallergie kan zomaar ontstaan...

  Het kan zijn dat je er nog nooit last van hebt gehad maar ineens dat je last krijgt van een zonneallergie.

  De meest voorkomende huidafwijkingen zijn sterk jeukende kleine bobbeltjes op de aan licht blootgestelde delen van de huid, zoals gelaat, nek, handruggen, onderarmen (met name ellebogen en onderbenen. Ook worden wel blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering gezien. 

  Verschil tussen zonnebrand en zonneallergie:


  Soms kunnen zonverbranding en zonne-allergie op elkaar lijken, echter en zijn duidelijke verschillen.


  Zonneallergie:
  - Een zonneallergie kan al ontstaan bij een slechts milde of normale blootstelling aan zonlicht. 
  - Een zonneallergie kan  zomaar op iedere leeftijd ontstaan terwijl men voorheen goed tegen de zon kon
  - rood en jeukerig

  Zonverbranding:
  en overdosis UV stralen in relatie tot de huidtype van de persoon. 
  - rood en pijnlijk

  Meestal verdwijnen de zonnenalergie klachten binnen 10 dagen. 


  Hoe stel je een zonneallergie vast.


  Meestal kan de huis- dan wel huidarts vast stellen wat het is geweest. Aangezien veel klachten verdwijnen (en je ze dus niet meer kan laten zien op het spreekuur), is het handig om een aantal foto's te maken van de verschijnselen.


  Daarnaast is de vraag, zijn de UV-A stralen of de UV-B stralen de boosdoeoener van de huidreactie?

  Onderstaande vragen kunnen je een indicatie geven of het UV-A of UV-B stralen zijn waar je allergisch voor bent.

  Krijg je ook een allergische reactie als:
  - je achter glas zit? 
  - bij lichte bewoling
  - in de schaduw?
  - als je een zonnebrandcreme op hebt met UV-B factor en geen UV-A factor.

  Als dit 4x ja is dan heb je waarschijnlijk een allergie voor UV-A stralen en als je 4x nee antwoord dan is het waarschijnlijk een UV-B allergie.


  Hoe kan je zonneallergie voorkomen?

  Langzame gewenning door geleidelijke blootstelling aan zonlicht kan uitkomst bieden. Verder is het van groot belang dat je je zo goed mogelijk tegen de zon beschermt.

  Neem de volgende tips in acht:

  1) Tussen 11.00 en 15.00 blijf zoveel mogelijk uit de zon

  2) Draag UV kleding of normale kleding. De UV kleding Met UPF50+ beschermt u zowel tegen UV-A als UV-B stralen. Heeft u geen UV kleding? Normale kelding beschermt ook maar besef hoe dunner geweven, hoe meer zonnestralen kleding doorlaat. Daarnaast laat natte (zwem)kleding meer zonnestralen doorlaat dan droge kleding.

  3) Gewenning.  Je kunt de huid in het voorjaar langzaam en geleidelijk laten wennen aan zonlicht. Doe dit in de mildere zon-periodes van de dag en onder bescherming van een hoge factor zonnebrandcrème. Als je zonne-allergie ondanks de lage UV-concentratie toch opspeelt, is gewenning helaas niet aan jou besteedt.

  4) Insmeren van alle onbedekte plekjes met een zonnenbrand met een breedspectrum. De zonnebrand factor SPF geeft aan de bescherming tegen UV-B stralen. Kies dan ook een zonnbrand met een breed spectrum, hier staat ook UV-A op de verpakking.

  5) Kinderen goed beschermen middels UV kledingzonnehoedje en zonnebril en natuurlijk zonnebrandcreme. Laat kinderen sowieso nooit langdurig in de directe zon spelen (zandbak, strand e.a.), want overmatig zonlicht kan bij niet-allergische kinderen juist weer zonneallergie in de hand werken.  Houd ook rekening met de volgende aspecten:

  - UV-A stralen gaan door glas heen. 

  - Ook in de schaduw (bv onder de parasol) pak je nog UV-stralen mee.

  - Zand, sneeuw en water kunnen de zonnestralen reflecteren. Extra bescherming is noodzakelijk.

  - In de bergen is de UV-index hoger. Extra bescherming noodzakelijk

  - Bij stilzitten of liggen is het effect van de zon groter dan bij bewegen.

  - Een natte huid is gevoeliger voor zonlicht.


  Ik heb last van zon allergie, wat nu


  Als u last heeft van de zonnealergie dan kunt u het beste de zon vermijden zodat uw huid rust krijgt. Zorg ervoor dat u UV kleding draagt, een zonnehoed of een pet, deze biedt namelijk de beste bescherming tegen zowel UV-A en UV-B.

  Sommige mensen krijgen ook een zonneallergie op hun wreef, dit is een plek die niet veel zonlicht pakt gedurende het jaar en dan in eens op vakantie veel zon krijgt. Waterschoentjes met UPF50+ is dan ook een goede oplossing. 


  De meeste klachten zullen binnen 10 dagen weer verdwijnen.

  Er zijn tegenwoordig ook medicijnen tegen de klachten. Neem contact op met uw huisarts of een arts ter plaatse.  Lees hier ook de informatie over de verschillen tussen UV-A en UV-B stralen...  Wil je meer weten over de UV-index van het land waar je op vakantie gaat? Kijk dan hier.